Feb 20, 2012

Berpantang

Haha... lama sudah time berpantang ni berlalu.. baru nak tulis :p

Berpantang ni macam - macam ikut culture kan... My pantang 40 hari la lebih kurang.. Opah aku cakap 44 hari.. Tak bleh tahan 4 hari pon.. Tapi sbenarnye 44 hari tu makan pantang jugak cuma 40 hari dah tak bleh tahan nak gik jenjalan luar. :D 30 hari pon dah cakap ngan mama nak tidur tingkat atas... tamo la tidur kat bawah.. :p Seb baik mama memahami je.. kesian sebab aku tak selesa tidur kat bawah.

Aku sangat la beruntung sebab masih ada opah yang nak jaga aku.. Umur dia dah 70++ tau. Nak 80 dah.. kuat lagi dia. Opah aku ni dlu dibesarkan oleh opah dia yang merupakan seorang bidan kampung.. jadi memang dia ikut pe yg opah dia buat.. seb baik dia tak strict sgt ngan aku. :D Dia cakap orang skarang ni dah lain.. sebab de yg hospital bagi.. tak bagi.. hehe.

Yang aku buat.. 

1) Beli dan makan ubat NR.. :) 
2) Cuci ngan pencuci NR.. tapi mak aku ade additional ingredient plak.. asam keping ngn garam..  
3) Ubat kuning klinik kesihatan and ubat gamat untuk sapu luka.. kalo takut nak sapu gamat.. sapu je ubat kuning pon ok..
4) Minum jeli gamat :))
5) Makan... mestilah nasi.. ngan ikan bilis, ikan merah, ikan cencaru, ikan jenahak, ikan kerisi, 
daging, ayam (lepas 3 minggu camtu baru makan) .. lebih kurang camtu la menu.. Opah aku ni masak sedap gila.. aku punya kadang - kadang special lagi sedap plak.. de la tangan - tangan lain yg nak usik :D  Dia masak panggang berempah la.. sup.. gulai kari ngan gulai lemak pon ade tapi yg mild2 sikit la.. sayur plak aku makan lobak putih ngan tomato je slalunye.. Ulam pegaga pon sedap.. :)) Buah.. banyak makan buah epal.. Air plak air suam, milo, horlicks.. tapi kadang - kadang Yakult ngan Vitagen pon aku blasah :D
6) Berurut... awal pantang 3 hari, habis pantang 3 hari.. tukang urut lain2 tapi dua2 mak aku kenal kat opis dia JPJ Padang Jawa.. Okla.. 3 hari caj RM150 camtu..
7) Mandi.. ni memang macam spa.. Dalam set NR ade lulur.. aku buat la jugak awal2 n bila baby tak meragam.. time dia meragam tu mandi pon laju2.. :D Pastu air wangi.. yg aku perasan dalam rebusan air tu daun serai wangi, daun limau ngan daun puding belacan.. lain aku tak berapa perasan.. tapi aku suka sangat.. cam aroma terapi plak. Rilex sangat...
8) Ikat rambut... :) orang cakap takut masuk angin :D
9) Barut..  Berbarut pas sapu krim barut NR
10) Minyak seluruh badan sentiasa... :) Minyak NR tu sapu semua lepas mandi.. especially tapak kaki
11) Pakai socks.. stengah org tak suka tapi memang kaki aku ni cepat sejuk so memang aku pakai la sock.. Sweater aku tak pakai sebab rumah aku panas gile..