May 2, 2010

Oh.. Saya Dah Booking OP Saya..

Semalam sebenarnya banyak sangat kenduri kahwin kan.. 2 of my friend got married. My skool mate, Wan in Kelantan. My uni friend, Anne in Melaka.. My dad's friend punya daughter pon ade jugak.. My officemate sorang tu kahwin @ kuala kangsar.. Tapi, I'm so much wanted to go Melaka with my friends from Uni sebab nak pegi kelantan macam agak jauh..  Malangnya tak ade rezeki because last Satuday, my lil brother yang baru dapat lesen like a month unfortunately terlanggar kereta somebody with my kereta harapan.. maka, punah la harapan nak ke kenduri2 kahwin :( so sad... tengok my friend punya pic kahwin cantiknya la.. she's free hair so, nampak glam gitu.. 

Well, I don't own a car.. I use my mom's all the time when I need to use one.. sebab.. my mom tak pandai drive pon so I'm the driver daripada kereta itu tidak berjalan.. hehe.. but since my brother dapat license so we have to share..en abang itu ade keta but keta die pon tak berapa sihat.. keta dah 10 tahun kan.. manual tapi tak tau la these days kadang2 gearbox die problem.. so die tak berani nak bawak jalan jauh.. plus tak service semua.. perlukan duit semua itu..dan short notice jugak la.. I thought my mom's car tu tak teruk sangat so saturday got chance to go tapi rupanye teruk... :( well, understood walaupun agak merajuk sebab tak dapat pergi.. 

Takpe la.. bukan rezeki saya.. rezeki saya di tempat lain. Untuk mengubat hati yang lara..  we met our 1st choice of OP.. discuss and discuss.. honestly, tak murah, ok.. pada saya yang orang kebanyakan ini. Gambar dia memang cantik.. but then maybe dia tak bawak the latest sample album because we meet him outside.. tak tau la.. dia bawak 2 album but tak berjaya membuatkan saya rase yang hasilnya sangat memuaskan hati. Bile imagine nak bayar like beribu2 dan memikirkan hanya dapat album tu, rase macam tak puas hati pulak.. bukannya tak cantik.. cantik cuma tak memuaskan hati saya.. tapi bagi orang lain ok kot.. My honey tu pon fikir the same jugak.. kitorang bukan banyak duit pon so bile kluarkan duit mesti nak rase sangat puas hati.. well, he as someone yang tahu photography pon rase agak kurang berbaloi...

Pastuh Thursday saya pon sibuk mencari link2 photographer dengan harapan dapat la photographer yang harga berpatutan dengan gambar yang cantik.. "sebenarnya I tak view betul - betul pon because I trust my honey so much jadi.. I just paste link to him.. hehe" En abang pon then view la all the pics.. and from all satu yang betul - betul berkenan di hatinya.. iaitu Peveyhack.. which quite a compliment la because he knows how the editing skills yang macam Syahrin Aziz punya style tuh.. trust me.. it's true.. and harga die bagi saya sangat affordable if you are trying to find someone yang skillful and charges yang mampu dibayar oleh orang kebanyakan seperti saya.. 

Then Friday kitorang contact Rashdi, owner Peveyhack untuk see the album kerana pengalaman lampau agak mengajarku tentang pentingnya tengok album dulu before hire photographer... Padahal en abang dah cakap banyak kali dah..  Please all bride to be.. what you see in the website.. cantik2.. but actual album belum tentu korang puas hati.. so please go see the album.. go see few albums from few photographers if ade mase.. then baru decide.. at least 5, 6 albums then you will understand what you want.. sebab tu la photographer yang bagus.. confident.. wanted to see you with their album.. Unless korang nak gambar digital je cantik..

Pastu Sabtu ktorang pon pergi la ke Kajang jumpa en Rashdi sendiri sebab nak tengok album dia.. dan kami pon berpuas hati dengan hasil album - album yang dia tunjuk.. dan saya tanpa segan silu terus put the deposit.. Jadi... rasmila photographer untuk nikah dan sanding saya ialah Peveyhack... :) SAYA SANGAT BAHAGIA.. !!!

ok... the link..
http://peveyhack.com/blog/?


Cuma en abang masih tak jumpa photographer sebab date tu dah kena book.. cian die.. tapi takpe la.. en Rashdi pon ade recommend a few people.. then boleh la try tanye.. hopefully semua ok!

Jadi.. tu lah aktiviti sabtu selain daripada melihat beg coach sambil berangan.. macam tak berapa nak mampu je.. :( nak jugak boleh... :D masih ade masa nak pikir nih... hehe..

Pastuh nak promote kedai ni..  bukan apa.. saje je.. suka makan kat sini.. semalam first time en abg bawak.. sedapnya la ikan bakar. Dulu pak cik ni jual dengan lori je.. now dah ada kedai.. kat kelana jaya.. nama kedai tuh FAND.. to me lagi sedap dari kg baru sebab basah2 sikit ikan dia... pastu kat istana tuh tak penah try tapi en abg kata.. kat sane lagi mahal... Jom tengok Picas.. "sorry phone cam je.. "


sedap tau sotong panggang.. air bandung tu pon sedap.. feel macam makan ABC je..
Sotong price start from RM5.00 sampai RM15.00 ikut saiz..



ikan pari en abang... :D ikan pari set die RM6.00 je.
Tapi sedap..



Lain - lain ade ayam, ikan keli.. ikan ape ntah lagi.. :D tapi puas hati tau! pergi la.. kalau teringin makan ikan bakar.. hehe.

Ok.. itu saje cerita semalam.. cerita hari ini ialah.. mengemas.. because dah bulan 5.. Umah kite takde bibik jadi self - service semua.. :D

6 comments:

azie said...

sy banyak pengalaman buruk dengan peveuhack ini,album sampai 3 bulan,sedangkan janji tak macamtu,gambar pun tak de idea,semua meniru style orang,laser mulut dia masa wedding sy

Hana said...

oh.. sy tak tau la if ade masalah to sesetengah orang.. bcoz, haven't heard of complaints yet.. He did told me that the album will take like 3 months.. and maybe that's why the charges quite low.. sbb die tak full time and he did the design and everything himself..then I've seen the album and I'm satisfied.. so is my fiance, someone yg ade knowledge photography..mungkin lain orang suke lain style of photography.. will review on this if anything tak ok or ok comes up..btwn, i've booked him so will juz proceed it..

Fara said...

Pn hana,boleh tanya x pakej peveyhack tak?Cos peveyhack tak mereply saya

Hana said...

boleh2.. tapi bg email la ek.. tapi tu harga last year.. yg baru sy tak sure plak.. kat fb die dh cek ke?

farawink2 said...

I assume klu nekpun sket2 je.. Sbnrnya dah malas cos 2 email x di layan..Tp since pic die cun+ u said harga die reasonable for a pro photog..Bukan xde pro len tp terlalu mahal Rm 2700 utk 5-6 jam..My email farahla83@yahoo.com..Anyway thanks for sharing

mohd rusydi pungot said...

dah 10bulan tgu album tak siap2 , so bad pevey !!