Sep 3, 2010

A Forbidden Love Story

Just in between my wedding story, nak cite tentang forbidden love story..

I know that it's always a broken hearted things.. tapi some people memang didatangkan Allah dengan ujian yang macam ni. Yang memang menduga kewarasan fikiran kita sebagai manusia biasa. Human are the only living things yg mempunyai hak memilih.. and to choose means to reasons as well, kan.. And with the choices and tough thoughts of reasons.. are we really on the right path.. since life always in the middle of two roads.. and to choose one and no turning back bukan perkara yang betul - betul mudah kan.. "feeling poems the road not taken plak :D"

It has been months that I'm so wanted to write about this.. someone that I know, suddenly come back from a holiday and told me that she is married.. And I really thought that it is an ordinary akad nikah day.. since we always jokes on how she should get married first before me.. and she has no planning at all, as far as I know.. after few questions then only I realize that it wasn't an ordinary one.. . It's happen so sudden, I'm wondering how much time she spent thinking about it.. And it's really not a charm story or sabrina teenage witch.. It's reality, I don't expect it.. and does her family knows.. ~No~

Saya betul - betul tak mahu menyebelahi sesiapa.. dia salah.. mungkin.. atau dia tak salah.. mungkin jugak. Because I'm not in her shoes.. and if I was in her shoes.. I don't know if  I might do the same things.. or maybe I'm not that kind of person yang terlalu berani to come out with such decision so I choose not to do something like that..

Yang saya tahu.. dah almost 10 years she knows that guy and her parents don't like him.. Perkara macam ni berlaku kan.. but I don't know why and I don't dare asking.. I believe a good parents always want the best for their child.. and they always want their child to be happy.. Rasenya ada banyak sebab parents boleh tak setuju kan.. mungkin 1st and formost is their expectation to the person yang nak jaga anak diorang..

One of my friend posted a youtube vid in her facebook pasal sorang perempuan reject tunang dia because she finds someone better.. macam selfish because issues raise macam orang tu ade kereta n ada duit.. ada promising future compare to her fiance yg jual bege and ade moto je "maybe ramai dh tengok kot ni'.. but to see the real and actual world.. no one can survive without money.. mungkin tak perlu terlalu kaya.. but we need money for everyday's life kan.. maybe that's what your parents fikir jugak.. dari kecik dia jaga bagi makan minum yang elok - elok.. bagi rumah yang selesa.. siap belikan kereta lagi.. tapi dh besar nak serahkan pada orang yang no longer boleh bagi smua tu pada anak dia..

I knew someone yang berhempas pulas setiap hari cari makan untuk family.. she comes from a good family.. tak la berada tapi tak susah sangat la.. but after she got married.. and her husband muflis, she has to follow dia punya hubby balik kampung hubby die and kerja keras kat restoran and buat kuih.. dah nampak macam dia yang tanggung family.. and she doesn't even go back home masa mak dia meninggal.. sebab dia baru je balik tengok mak dia sakit and nak duit tambang bas utara ke selatan pon amaun yang besar bagi dia.. it breaks her heart.. and I believe as parents it will break their heart too if  seeing their daughter that they raise up lovingly end up like that.. Siap menangis2 telefon family setiap raya sebab setaun skali pon tak tentu dia boleh balik.. But as a Muslim.. itu jodoh.. itu qada' dan qadar.. itu ujian Allah nak tengok cara kita tanganinya... Itu jalan untuk kita hapuskan dosa dan dapatkan pahala.. I'm amazed sebab that person memang sangat sabar..





Some parents put really high expectation on person who will take care of their beloved jewel.. Some just advise their daughter what's the best and let them decide.. Some will tolerate their daughter's choice and some just need time.. and some just won't..  Saya percaya yang parents sangat kenal anak diorang.. Diorang mungkin tahu whether their daughter can really survive and get along with that guy.. or mungkin semuanya keindahan sementara.. but kita kadang - kadang tak nampak macam tu kan... kita hanya nampak parents nak pisahkan kita sebab diorang tak faham kasih cinta kita. Tapi if parents yg memang pelik, yang sangat cerewet.. then it is another story. Kita wajib ikut ibu bapa kita selagi dia ikut apa yang di jalan Allah.. see ustaz and ustazah for advice will be the best way before deciding anything.

One of my best friend told me that her mom told her to never married a man that his mother hate you.. You'll live in misery.. because that's what happen to her.. sebab syurga hubby di bawah tapak kaki ibu.. it's his total responsibility to serve her.. so you have to hold the pain forever.. kuat tak kita nak bertahan sampai ibu dia terbuka hati menerima kita.. It can take 10 years or more.. we don't know. We don't want mr hubby berdosa.. but mr hubby pon ada tanggungjawab pada kita.. Semuanya perlu banyak sabar dan tabah...

Ape - ape pon saya percaya... family blessings memang wonderfully add some sweetness to your marriage.. tanak ke rase a good feeling of working together planning a nice wedding that everyone will be so happy about... But, jika itu ketentuan Allah maka setiap ketentuannya mungkin ada hikmahnya.

To the couple, jika niat baik.. kita di pihak yang betul.. kita telah mencuba yang terbaik... dah istikharah.. pray that everything will be blessed by Allah so one day, hati mereka akan terbuka menerima dengan penuh kasih sayang.. to those yang saje - saje nak blakang kan parents.. bayangkan anak perempuan kita satu hari nanti buat camtu pada kita.. sedih tak? Ingat Allah boleh bayar cash kalau Allah nak.. To the parents, mungkin, if it's already happens.. forgiving is the best things walaupun it's the most difficult thing... kasihan jugak saya tengok mereka.. terpikir jugak sy.. It's from your own blood.. don't you want to see her happy ? and do you want her to live in sins forever.. are you going to feel so calm doing all that..  after all, breaking a marriage is something yang dibenci oleh Allah.. bagi sy kesian cucu - cucu... how would you feel to live with separated parents camtu.. sedihkan.. and forever they'll know it's happen because of their nenek or atuk..







Dan yang penting mungkin..

~kita perlu hargai ibu bapa kita.. itu suruhan Allah.. tak jejak syurga kalau kita sakiti mereka
~dan kita perlukan anak - anak kita.. siapa lagi yang akan duduk di sisi ketika sakit.. yang akan doakan kita bila kita mati kalau kita bermusuh dengan anak - anak sendiri.. tak teringin anak - anak di sisi bacakan Yaasin.. bisikkan kalimah Syahadah sebelum kita pergi... kadang2 kita smua lupa apa yang lebih utama.. kita lupa yang hari terakhir lebih penting dari seumur hidup kita...sbb sy pernah lihat betapa bertuahnya pada saat yang akhir itu semua yang disayangi ada di sisi membantu kita untuk pergi dengan aman.. dan orang itu pergi dengan aman bagi sy..


credit to Paul Mutton.

Semoga Allah merahmati hidup kita semua.. dan kita jadi hambanya yang lebih baik sehari demi sehari... Moga dengan ujiannya, kita diampunkan dosa dan dihadiahkan pahala.. Amin.. 

4 comments:

Nora a.k.a Aira said...

waah panjang nora baca ehhehee

-nurul farihah- said...

memang panjang..tp isi memang bgs..yang penting redha dan restu parents yang penting kan??

Sya Sakura said...

ermm tak berani nk comment lebih2 tp for me, i think and i truly believe that our parents know the best..
For example, dulu sy pnh couple dgn sorang ni and our relationship ended really badly smpai i was almost on the verge of taking antidepressant pills.. haha..
But after that br i know the true story yg my parents/family mmg sgt x suka that guy, tp at that time i cm rebellious, so walaupun i dh sense diorg x suka, i wat taktau je.. huhu..
Tapi my parents pnh ckp skt sy yg takde parents yg nak anak dia tak happy, and insyaAllah diorang lebih tau apa yg terbaik utk kita sbb diorg lebih faham kita dr org lain..
Lagi pon, kalau kita wat something (mcm kawin ke pape ke) without keredhaan parents kita, mesti kita sdiri rs x best kan? :)

Hana said...

nora : hehe.. skali skala cite panjang ckit :D

farihah : betul2.. kahwin takde restu cam tak besh plak kan..

sya : btul2.. parents kite slalu lagi knal kite kan.. diorang sentiasa nak yg terbaik utk kite