Sep 3, 2010

Cuti Lima Hari Yang Lalu..

Hello, few days been away..  Dapatlah bercuti 5 hari berjumpa dengan opah tercinta.. Buka puasa sama – sama. Ada sehari dapat berbuka dengan family mak lang skali.. ade sehari lagi dapat berbuka dengan family pak uda.. Alhamdulillah.. Bulan puasa ni betul – betul merapatkan ukhwah.. Bila buka beramai – ramai ni.. masak sendiri semuanya betul – betul rasa sedap.. nyum2.. Suke sangat  dapat makan rendang ayam, ikan belah belakang dengan desert special dadih home made.. Dapat jugak sambut besday kami semua sekali.. saya, adik, abah dan mama, Saya kongsi dengan along beli kek.





Pejam celik, pejam celik dah tinggal lebih kurang seminggu kan nak beraya.. Sekejap je masa berlalu.. Wedding saya pon dah makin hampir tapi saya pun dah makin cuak.. hehe..





Hari pertama sampai, hari jumaat.. Mama ajak singgah di pekan kampar, pergi ke bazaar berbuka.. memang macam – macam ada.. kebetulan bazaar tu di depan butik pengantin yang saya tempah baju kahwin, tanpa pikir panjang, saya terus naik ke atas. Seb baik Ain, sedara saya tu ade lagi kat kedai.. saya pon cepat – cepat fitting dan suruh die snap gambar saya.. Masa tak panjang sebab die pon nak balik dh.. tengok kat cermin nampak ok je smue.. baju bertandang dah perfect in shape.. tapi baju bersanding perlu sikit alteration..  Ok.. masa untuk balik berbuka..





Sampai rumah opah belek2 gambar.. baju bertandang memang nampak ok.. tapi baju bersanding  tu.. ump.. kenape saya nampak pendek.. datang mood bridezella, risau je.. ok ke, tak ok ke.. tunjuk pada mak lang die tak komen pape.. tunjuk pada mama, die cakap, tak pe la.. memang banyak baju labuh – labuh skarang.. tension je.. telefon en abang die plak risau.. serius rase nak nangis.. ye la.. baju dah siap perfect ngan beading.. boleh alter ke.. telefon along die cakap sok malamnya baru die balik.. ok.. mungkin salah mata saya kot.. buat – buat diam then start buat bunga untuk bunga manggar.





Hari sabtu mak uda datang.. Mak uda saya memang pandai bergaya.. baju kahwin die, die yang patternkan sendiri cam mane.. sruh die tengok kan baju saya kejap.. die cakap, ‘baju ni dah cantik dah.. tapi nampak labuh sikit.. labuh takpe.. tapi kena ke tepi sikit cutting die.. and fit kan sikit.. mungkin die boleh alter, try la tanye.. pastu pakai kasut tinggi sikit.. 3 – 4 inci mesti boleh balance kan’ tak tau nak sejuk hati ke tak tapi still nampak ade sikit option kan.. sampai satu tahap malam tu memang pikir.. takpe la.. if tak bes sangat tukar kan je baju sanding tuh jadi baju nikah.. baju nikah tu jadi baju sanding.. nikah banyak duduk je, takpe baju labuh pon.. lagipun nikah elok labuh2.. macam – macam dah pikir.. tapi, bunga manggar tetap still buat gak.. hehe..





Hari Ahad, pagi – pagi dah cakap ngan along nak pergi butik tu jugak.. haritu gik try sensorang, mane nak tau elok tak.. sendiri2 je tengok.. mungkin if along tengok ok kot.. yang bijak sangat lagi satu, camera bawak, memory kad tinggal kat shah alam.. haha.. lastnye kena amek gambar ngan handfon.


Sampai – sampai butik, fitting lagi skali.. siap pakai baju smue.. orang butik tu bagi kasut skali untuk try.. posing2 skit depan along sruh die tengok and snap gambar.. pastu die cakap  ‘Ok.. je.. Tadi tak pakai kasut memang nampak pendek.. dah pakai kasut ok la..’ hahaha.. haritu try baju bertandang pakai kasut, try baju sanding tu tak pakai kasut.. lawak gile.. dua malam dah pikir macam2.. pastu tanye kat orang butik tu.. fit kan sikit baju boleh.. die cakap boleh.. boleh je alter walaupun dah beading.. die simpan kat dalam.. seb baik.. pastu janji ngan die hari selasa nak amek..





Pastu baru la lega sikit.. hehe.. then baru semangat ikut along pergi Ipoh sebab die nak shopping baju raya.. dalam kepala memang dah set.. nak try carik baju kaftan tu.. if murah, nak sambar je.. pusing – pusing.. memang rezeki sebab jumpa satu baju tu.. memang tinggal satu.. memang saiz saya.. huhu.. bagus2.. harga RM145 je skali ngan inner labuh cam jubah.. yes2.. dapat gak baju kaftan.. tak la grand gile tapi ok la.. :) kebetulan along memang nak belikan hadiah besday saya, die nak bagi tudung.. time kasih, tudung warna coklat memang matching ngan baju tuh.. terus je tinggalkan baju tu kat rumah opah sebab minggu depan kan nak balik raya balik..





Hari Isnin sbenarnye plan nak pergi potong rambut je.. tapi along ajak gik Jusco Ipoh dlu.. so ikut la die pergi.. tapi tak beli pape pon.. die shopping baju raye Zafran.. tengok2 kat situ ade satu kedai name Chadstone.. ade jual kasut tinggi yang ade stone – stone sikit.. cantik jugak.. leh wat kasut kahwin kalo nak.. :)  dah settle hal – hal kat Jusco terus gik pekan Kampar.. gik terus ke saloon rambut favourite kitorang. Ala.. bukan la saloon yang grand pon.. tapi yang kitorang suke.. bayar RM25.00 trim ngan cuci rambut.. Yang beshnya.. suke la die cuci sambil picit kepala ngan bahu skali.. lame plak tu :) tak gik spa pon leh rilex2 sikit..





Skejap je mase berlalu.. then sampai la hari Selasa.. Selasa just siap – siap balik, singgah kat Kampar, fitting balik baju bersanding.. ump.. dah ok dah cuma takut tergemuk la pas raya.. hahaha.. nanti tak muat plak.. tapi dah cakap ngan ain.. if rase kecik, leh alter balik besarkan sikit..  Begitulah berakhirnya cuti 5 hari saya.. Hopefully weekend ni kad kahwin dah bleh pick up.. then nak call vendor yang wat souvenire, nak tanye if boleh amek mase hari raye kedua.. or if tak boleh.. kenalah mintak spupu tolong amek kan..  Bulan depan je lagi wedding.. tak lame tu.. hopefully smue ok.. Last minute ni banyak plak idea baru datang nak wat.. hopefully menjadi la if betul2 nak wat..  Ok.. will update later :)

4 comments:

hana yoriee said...

nak tengok laa teaser bajunye hana!! hehe..

Hana said...

Hana.. bajunya biase - biase saje.. insya Allah.. nanti try teaserkan sikit.. tak pandai nak amek angle cam mane..

Nora a.k.a Aira said...

Waaah best balik kampung =) beshnya dah fitting baju kan, dah setel a few things =)

Hana said...

ump.. alhamdulillah.. tapi still ade lagi benda tak settle.. mase pun smakin kurang :D