Oct 2, 2010

Confirm dah bleh kawen :)

Huhu... bayangkan lagi 3 minggu.. smalam baru dapat gik pejabat agama.. tapi dh sminggu lepas dh inform kat Tok Kadi sini pasal nak kawen.. Sbenarnye abah ajak gik minggu lepas jumaat tapi dia meeting 10x.. hahaha.. trus tak jadi.. Then dia cakap, try ajak kawan gik snirik this week.. Sbb sy memang tak tau jalan kat kelang.. Ya ampun.. tapi aleh2 nye.. sy plak meeting 10x huhu.. lastnye tunggu abah balik gak.. smalam baru dapat terjah PAID Klang.. 

Cumanya, tak puas ati satu menda.. :( nape JAIS tak update checklist dia, wajib kan semua orang bawak surat nikah parents.. It's ok la if JAIS nak buat penambahbaikan but let people know.. Sorry, sy memang tak tau.. Zaman tech ni borang pon download kt web JAIS.. sbb takut tak sempat pegi 2 ke 3 kali.. saya ingat lagi masa kursus kahwin yang dibuat oleh JAIS sendiri.. dekat pos ini.. beria - ria ustaz tu explain yang kenapa anak sulung dengan abang sulung yang nak jadi wali kena bawak surat nikah parent die.. Dah tu, aku pon confident je la pegi PAID Klang tu tak bwak surat nikah.. hahaha.. sebab anak kedua kan.. Tok kadi pon dah sign dengan confidentnya.. kan ade saksi2 smue.. Sampai2 kat pejabat agama dia reject plak borang tu sebab takde surat nikah.. :(

Kat borang checklist pegawai dia sendiri pon tulis "Surat Nikah - Jika anak sulung perempuan/ abang sulung sebagai wali".. Sy cakap, time kursus pegawai JAIS cakap lain.. then dia tgk tarikh sijil sy.. mesti ada dia bgtau ni.. Aik, cam sy plak yg tak dengar penceramah.. then die ckp zaman skarang ni ada yang dah anak 5 pon tak kawen lagi.. then rules dh tukar.. so if takde surat nikah, diorang tak brani nak sah.. Sebab memang nak settlekan yesterday gak.. sy balik jugak amek surat nikah tu.. Tak tau la if that rules hanya untuk PAID Kelang je.. Tapi Alhamdulillah sempat jugak settle kan smue walaupun first trip pas smayang jumaat.. 

So untuk korang - korang yang anak kedua, ketiga, kesepuluh skali pon.. jangan la jadi cam aku.. stand- by saje surat nikah tu.. ngan fotokopi skali..

Harini.. schedule macam2 ade.. hehe..

5 comments:

ThumBelina said...

mcm tu ka?ank yg kedua pn kna surat nikah parent jgk ke?
tp ape yg sy dgr dr kursus kawin kt jais ari tu,pnceramah ckp ank prempuan yg sulung aje...
heran pulak ye...tp be prepared je la kn...:)

mysarah said...

abes klo mak n ayah dh cerai? :(

Hana said...

thumbelina : rasenya.. to be on the safe side, perepare saje..

mysarah : kne jugak la kan.. or if takde surat nikah kne de akuan sumpah (this one refer kt pej agm) .. tu untuk cek ayah kite layak jadi wali tak..

Mia-Ina said...

hi hana...this is mia..b2b also..cite psl surat nikah parent..tue la..yg penceramah bgtau ms kursus kahwin..ni mia anak sulung..kena bw pe surat nikah parent...ye tak,hana?

i link ur blog hana..boleh kan?

Hana said...

Mia : ha ah mia.. yg sulong lagi wajib bawak surat nikah... thanx mia.. will link urs too :)