RSS

Kursus Kahwin from JAIS kat Shah Alam..

Yey.. finally berjaya menghabiskan 2 hari menghadiri kursus kahwin. :) Dari hari tu nak sangat pegi tapi.. weekend yg I free, en abang itu tidak free pulak..  bile die free kite tidak free. Alahai.. Then weekend ini kami berjaya menghadiri kursus yang JAIS anjurkan dekat Bangunan Sultan Idris Shah, Shah Alam.. :)

Sebenarnye kan.. when I look at JAIS punye website, I thought that this kursus maybe tak penuh la kot since tiap - tiap minggu ada. Then I call JAIS sebab nak tanye pasal daftar.. n if nak buat this weekend jugak.. call tu hari isnin haritu. Seb baik the person whom answer the phone dengan nice nya setuju untuk sy just give my name and Iwan's name with IC number as booking. Fuh.. selamat! Datang - datang.. tengok.. wah.. ramai jugak orang which turn out at last nampak la yang memang every seat taken..  Ramai jugak ek even JAIS buat everyweek pon. Semuanya berpakaian sopan.. baju kurung and bertudung. Lelaki pon pakai smart la.. ade yg pakai jeans tapi t-shirt berkolar la..

Daftar - daftar.. bayar RM80 pastu dapat 1 beg yg cam shopping bag tuh.. dalam die ada buku (untuk bacaan sendiri), then ada buku nota and pen yang sangat berguna nak salin - salin itu dan ini. Ada la jugak rules, tentatif and borang komen.. (ISO, ok) Tapi, ada tambahan, ada jugak brochure catering and kad kahwin :D Tak kesah la tuh.. tambahan :)

Sesi ada dalam 9 sesi.. Rasenya yang paling important macam yang 1st kot.. because it's all about permohonan berkahwin. Time ni la, to those yang tak tau better salin untuk rujukan nanti. Besh or tak besh.. all depends on kepandaian penceramah berceramah and isi ceramah.. Sebenarnye every topics tu pon kita patut tahu but to me, not all penceramah berjaya deliver actual isi yang patut peserta tahu.. Tak semua tak mencapai matlamat, one or 2.. Maybe JAIS should really select people according to their expertist. Macam kesihatan tu bagus because penceramah memang dari orang hosprital. Bab macam kewangan I think better panggil someone with economics background.. maybe orang tabung haji ke, bank islam ke.. Macam pasal stress maybe panggil someone with kaunseling punye background.. so things akan jadi lebih menarik.. They can derive the probs better and give better management knowledge untuk peserta in terms of these things. Lawak2 tu adalah.. Ok la sebab lawak diorang berpatutan.. ade berkenaan and tak over or lucah like orang komen in certain places. Menghiburkan juga la daripada too stricts.. nanti mengantuk plak kan..

Tapi in my point of view pon.. sebenarnya tak cukup tempoh ceramah ni..  Nak belajar one topic tapi masa 1 jam setengah, dapatlah sikit je.. I remember penceramah which give ceramah about kesihatan tuh.. he speaks so fast but still tak cukup mase nak terangkan semua.. ruginya.. :( I really want to know about all the things yang dia tak sempat terang tu... 

My opinion la, maybe penceramah should use technique macam top management private company ( sy belajar ini dari orang lain.. but I think it's good) Biz people so busy.. they only concern about what the company will gain with the project which a project manager is going to present. They don't have time to listen about how you come out with that.. 1st, berapa profit yang company boleh dapat.. let say 100k untuk this tempoh.. then only other stuff macam how you come to that amount, it will conclude what this project all about.. Simply, gains and justification. So, I think untuk elakkan masa terbuang tapi mesej tidak sampai.. maybe, the important one should be on the 1st slide.

Maybe susunannya can be done by asking question.. what us as peserta kursus should gain by datang to this kursus.. what profits to us.. People akan cakap.. what we should gain is ilmu.. What kind of ilmu? Well, if you talk about akhlak.. then you should talk about the best akhlak which we should perform la kan.. example macam yang Ustaz Alwi tuh cakap.. basis, the best akhlak = Nabi Muhammad.. so it's the perfect example.. relate to daily life.. If we follow akhlak Nabi then what we will get is rumahtangga harmoni.. which is definitely true.. I think it's perfect.. because intipati is derived clearly. Macam kewangan.. I did expect penceramah to tell me that.. finance management will be different bila dah kahwin.. apart from nafkah kewajipan suami.. I want to know how to manage finance after marriage jugak.. like rumah, kereta, preparing for kids punya financing, the insurance, the holiday.. all that.. and suggestion to manage in islamic ways.. so we are prepared memandangkan ramai jugak bercerai sebab duit.. then only it fits the topic pengurusan kewangan rumah tangga.. 

Maybe my expectation is higher.. ye la, bayar RM80 je kan.. kursus lain lagi mahal bayaran :D tapi this  kursus purposenya untuk bagi info pada bakal suami dan isteri or bakal ayah dan ibu.. so that we can reduce social illness among society and build generation yang better.. just like what wawasan 2020 wants.. (patriotik ckit :p) Jadinya, it shouldn't be something sekadar melepas batuk di tangga kan... Government sruh pegi then pegi la.. but pegi n balik kosong.. so, tak tercapai la hasrat kerajaan tuh.. 

Wah.. wah banyak sungguh mengomel.. takpe - takpe.. maybe in future akan ada lebih improvement.. macam mana pon terima kasih sebab bagi saya ilmu.. banyak yang saya dapat belajar.. Puas hati la jugak with this kursus..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: