Jul 26, 2010

Rings 4 Us

Ok.. cuma ingin berceloteh sikit tentang cincin.. :)

Ramai yang tanak bagi cincin mase kawen kan.. nak bagi sumthing else macam gelang tangan. I pretty like the idea of receiving other than cincin kahwin.. but my beloved honey insisted that he wants to give me cincin instead of anything else.. sebab he likes the way it looks bile sarungkan cincin and I must agree that I like this particular moment too.. so.. ok.. I appreciate his thought and it looks good both in video and pictures too kan.. :)

So, my first cincin from him to me is a gold ring from Poh Kong.. die saje belikan before pegi Itali.. He told me that after I come back, I will start working and we'll plan for our marriage.. :) 1st, I really thought that there will be no engagement but my dad said that we should do it properly to make it official.. jadinya, adalah majlis tunang yang di plan dalam mase sebulan je.. and that time memang sebab in love with diamond & platinum.. bodek2 jadi dapat la estrella.. en abg pilih sebab.. kotak dia cantik.. huhu.. tapi serious.. sebab kotak dia.. so, 1 very small diamond with platinum casing.. sangat bahagia.. :)

So, skarang nak beli cincin ape...

Going around surveying.. and baru la dapat tau pasal certificate diamond.. ha ah, estrella got certificate but the choice is whatever they have.. certificate diamond only ni famous in Habib and Wah Chan .. as far as I see.. other diamond and white gold shop they have their own line of quality diamond which they rebrand and call it with names.. like Diamond and Platinum did, they call them estrella.. so Habib and Wah Chan sell single diamond with GIA certificate.. such diamond got market value, ade turun naik.. but diamond are forever, kan :D Method nya.. pilih diamond yang berkenan di hati.. and pilih la casing bentuk ape nak..

Harga diamond sangat la bergantung kepada kualiti diamond.. macam color.. clarity and cutting.. another one of course carat.. color yang bagus ialah  colorless (D, E, F) with clarity usually jumpe VVSI, VSI atau SI, the best is flawless but VVSI is consider good enough quality.. cutting.. choose la yang excellent cut and above.. and carat tuh berape besar kamu mahu :) tapi.. semua itu ade harganya.. lagi bagus kualiti, lagi mahal la.. for 0.3 carat with quite nice quality.. diamond sahaja boleh dapat around RM2400 (tak le nak precise the price sebab each diamond different one another) .. tak masuk casing.. casing usually depends on pattern boleh la dapat around RM400 to RM500..(white gold)  but if you don't mind, nak nampak besar tapi color off sikit and lagi murah go for G and H color.. if me I would say.. H the most.. after H.. color nampak a bit yellowish..

Mind you, good diamond (esp certificated one) even if size smaller like 0.2 or 0.1 carat.. they really shine..blink2..

I personally like Wah Chan at One Utama.. banyak choice.. kedai pon besar.. and they having a fair in early August there.. so there will be cheaper, a bit yellowish diamond like the K color in offer.. that's what the salesgirl told me.. maybe can check it out..

Walaupun begitu.. saya sendiri tak pasti mahu beli cincin bagaimana.. biar en abang pilih.. :) Will go for simple solitaire design that last a lifetime.. type of diamond.. masih belum pasti.. hehe. And this time around.. white gold casing plak.. nak budget ckit.. platinum mahal.. tapi nak blink2 a bit bigger than before..

Ok, then pasal cincin en abg... En abg dah kate tanak cincin mahal.. jadi dia dah request jam mahal n hantaran mahal sikit :D yeke..  tapi dia memang sayang sy.. Nak belikan saya yang cantik2.. :)  Memandangkan lelaki memang tak berapa banyak choice material.. and if your guy tak suke suasa.. and silver seems macam tak cukup best.. nak bli platinum mahal nye la...


Belilah.. 1) stainless steel.. price range untuk design yg ok.. dari RM100 to RM400..

Kedai ini jual jewellery stainless steel..
yg sy tau ade dekat Ikano, Mid Valley dan One Utama.




Atau 2) material baru yang boleh dapat dengan harga RM500 and above.. name dia Platinum Sterling (combination of sterling silver and platinum) dekat kedai..

Nih dekat Mid Valley..


Mungkin ade material lain lagi yang interesting if anyone nak share pon boleh jugak..
Huhu.. kami akan berusaha mendapatkan cincin dalam seminggu dua ini.. hehe..  Good Luck untuk yang sedang mencari juga :)

4 comments:

hana yoriee said...

hana..wah..best2 dapat cincin idaman..hihi..mesti cantik.. =D

cik ieza said...

heee saye aritu pening nak cari cincin incik suami...punyela tawaf shopping2 complex sebab platinum mmg agak mahal + design xberape cantik...so end up kat goldheart jek =)

mysarah said...

wah banyak info kat sini n i akan pening bila tau banyak sangat pasal gold or diamond. haha

yg i tau cuma CANTIK. parah :D

Hana said...

hana : besh2.. untuk kawen ni tak tau lagi cam mane.. ikut bajet en abg.. masih survey2 :)

ieza : ump.. betul2.. platinum mahal sikit.. platinum sterling ni nice jugak design die.. :)

mysarah : takpe sarah, nanti pk betul2 nak yang mane.. asalkan hati berkenan.. smue mesti ok :)