Feb 11, 2016

Pampers.. Diapers.. Cam mane korang pilih?

Hari ni nak cerita pampers.. sebab baru lepas balik dari beli pampers.. :p Kalau cerita bab harga memang memang sangat sangat.. asyik naik je.. if count by keping lagila, sebab kepingannya berkurang even if harga dikekalkan. Kalau cerita Drypers dari harga RM28 pack paling besar, skang kalo offer pon RM31.90 paling murah :( sedih sangat...

Saya tak la pandai sangat cuma nak bagi opinion untuk mommies mencuba apa yang disukai. Waktu anak pertama, pergi baby fair.. excited sangat beli mammy poko untuk new born.. quite affordable jugak la price.. and that time design nye best sebab ada ruang pusat :D so if tali pusat belum gugur takla ditutup pampers. Tapi sebenarnye time newborn ni cari la pampers yang lembut dan murah. Elakkan yang mahal sangat sebab sometimes smpai 10 keping sehari.. baby kerap minum if breastfeed n kerap berak.. beraknye sikit sikit :D Tapi tak perlu la stock up sangat.. dia membesar sangat cepat, tiba - tiba newborn dh tak muat. Size S lebih bagus, lama sikit boleh pakai dan sebenarnya tak kisah if fitting tu tak berapa fit sangat sebab dia xbergolek pon :p besar sikit pon ok je :D Choose wisely selesa and affordable..

Yang penting.. harga sekeping :) Harga per pack bahagi bilangan keping satu pack.  Lain brand lain bilangan keping per pack.. so harga sekeping is the best cara untuk compare harga pampers :)

Contoh:

Drypers : RM32.00 size M, 80 Keping
Harga sekeping : RM32 bahagi 80 =  RM0.40 sekeping

Mamy Poko : RM42.00 size M, 60 Keping
Harga sekeping : RM42 bahagi 60 = RM0.70 sekeping

sehari pakai berapa keping? ikut keperluan masing - masing

Mamy poko 4 keping sehari
Kos sehari :RM 0.70 x 4 = RM2.80 sehari

Drypers 6 keping sehari
Kos sehari : RM0.40 x  6 = RM2.40 sehari

atau combination
4 Keping drypers, sekeping mamypoko

Kos sehari drypers : RM0.40 x 4 = RM1.60
Kos sehari mamypoko :  RM0.70 x 1 = RM0.70
TOTAL combination RM1.60 + 0.70 = RM2.30

Setengah orang suka asingkan pampers siang dan malam bila baby besar sikit sebab... yang lebih menyerap tu xpayah la bangun tukar pampers memalam.. hehe.. tukar sebelum tidur, tahan sampai lepas subuh :) dan.. pampers malam jugak sesuai untuk jenjalan sebab.. tahan lama, tak perlu kerap ke tandas.. Bila ada 2 anak yang masih berpampers, masuk toilet 2x untuk lain- lain baby pon dh penat.. kalau 2x setiap baby... hmm...

Rupanya, pilih pampers pon ada ragam jugak.. perempuan lain, lelaki lain.. hehe.. dan faktor seperti siapa yang jaga baby? berapa kerap pampers ditukar? anak kita sensitif tak?

My 1st baby girl agak sensitive, kalau tak kerap tukar, kena pakai mamy poko or skin dia melecet. If kerap tukar, boleh pakai brand lain. Saya beli ikut apa yang offer time pergi beli.. hehe.. pet pet ke drypers ke huggies ke.. If I notice the pattern of caregiver jarang tukar, I quickly provide mamy poko tapi if die kerap tukar I bought something cheaper.. (kalau taska tu bleh la tengok jadual dia and baki pampers yang kita bekalkan) and if it happens that die sakit perut kerap berak and skin dah melecet, pakai la mamy poko sampai skin dia ok. Itu baby saya la.. Lain baby lain ragamnye.

Saya tidak begitu ambil tahu tentang cutting pampers sampaila saya dapat baby kedua.. si comel boy saya.. hmm... Al kisah adik memang tinggal di taska, dan saya dah tahu dia ada jadual tukar pampers.. adik pakai apa saja yang offer di pasaran.. except malam dan berjalan, I still bought mamy poko for that purpose.. sebab convenient bagi saya. Sampai la pada satu titik usia bila size adik antara M dan L.. gr..  Bila pakai mamy poko M pon, masih bocor ke atas sebab naturenya basah di bahagian depan tidak meleleh ke bawah.. owh, rupanya.. boy perlukan cawat yang lebih panjang :D :p :p haha... quite a discovery to me.. saya pon tukar la ke size L... dan saya benci bila die mula kencing sedikit tetapi pampersnya melendut sebab sizenye sebenarnye  besar, bukan sebab pampers telah penuh...

I turn to my sister.. sebenarnye saya tidak faham kenapa dari anak pertama (anaknya dua dua laki) dia sangat setia dengan huggies terutamanya yang berwarna hijau.. Saya tak tanya pon, cuma dalam proses discovery itu, saya terjumpa pampers tu sale... 60 keping RM33.. saya beranggapan mungkin kualitinya setanding mamy poko.. sebab anak saudara saya hanya memakai itu 24 jam.. Saya beli size L, dan bukak.. haha.. ternyata cawatnya sedikit panjang (it quickly become khayra's night pampers, she only wear pampers at night now) so saya beli size M.. bagus, saya dapat kepingan yang lebih.. saya cuba siang dan malam dan ternyata it fit adik not so chubby size.. finally, a pampers I can rely on.. tapi... susah nak jumpa die sale, yang jumpa tu kebetulan :p cian adik.. he has to wear whatever affordable, currently wearing huggies pull up pant size M... RM51 untuk 120 keping... huhu...

Oleh sebab nak travel nanti I decide to buy this...



Hehe.... ada huggies ultra pants baru :) and... yang bestnya, ada sale plak tadi.. suka2.. nanti la try, it claims   design ikut girl ke boy sebab as per ape yang dah discuss kat atas, lain la keperluan baby girl ngn boy.. girl perlukan central absorp, boys perlukan front absorp.. harapnye it's a good quality one.

oh.. between.. bila size in between ni.. calculation kita pon kena berubah...

Let say, mamy poko M is bigger than drypers M.. so if beli drypers kena beli size L... and L comes with 68 keping je instead of 80.. contoh la :p

so drypers sekeping dah jadi 0.47... dan if kekerapan pakai sama.. maka 0.47 x 6 pieces.. sehari dah cost like RM2.82... hmm.. at this moment, kena kira semula apa yang terbaik..

ok... selamat mencuba pampers di pasaran.. me too still buat discovery!!

No comments: