Jul 9, 2010

Tentang Deco Hantaran..



Ramai orang upah kat orang lain untuk hantaran kan... :D  The truth is saya ini kurang particular bab2 deco hantaran ini.. hehe.. Ingat lagi masa Along kahwin.. hampir setiap minggu aku teman dia ke kedai barang hantaran.. hoho.. dan honestly masih ade lebih barang2 itu :p tapi haritu mase tunang pon saya tak guna semua pon.. sebab tak semua kena dengan citarasa.. :p Ok la.. sape2 yang terbrowse kat blakang mungkin ada tengok ckit2 hantaran yang saya pernah buat.. saya tak kreatif pon.. tapi sebab tak kesah dan sape yang nak buatkan? saya keseorangan... jadinya, blasah saje..

Cuma untuk nikah saya betul2 nak buat fresh flower.. so, in the mean time dah minta tolong Rainie untuk gubahkan bunga.. tapi kalau2 Rainie tak dapat nak gubahkan pon.. saya tetap berazam untuk mencucuk saja bunga itu. Oh, mungkin setengah orang rase berani mati la.. if tak cantik cam mane? Takpe.. if tanye saya, saya jawab.. Bismillah saje.. hehe.. Ok2.. if upah rasenya fresh flower lam RM80 jugak paling murah pon.. so, saya pon decide la nak buat sendiri je.. Saving dan puas hati :D

Tanye saya macam mane kalau tak kreatif nak buat sendiri jugak... ump.. payah soklan tu.. kalau saya,
rules no 1 : pilih bekas cantik or average cantik (nak cover korang cucuk bunga tak brape cantik :p)
rules no 2 : dapatkan contoh gubahan yang simple
rules no 3 : carik do's and dont's untuk caring and deco for bunga segar.. (cek kat blog dinahalim ade tips ini sikit)
rules no 4 : courage.. hehe.. kena berani mencuba n play with your immagination.. (bajet aku wat cantik je..   :D)

Oh.. smue itu hanya rules saya.. rules orang lain depends on person, OK..

Oleh kerana saya suka kontemporari kemelayuan ini... maka, hantaran mungkin dengan bekas dan gubahan seperti berikut.. skema plak ayat..



Bekas ini la.. banyak jual kat kedai2.. tapi kebosanan la if petak2 saje smue..
so, ada satu kedai kat PKNS de bekas ni... in variety bentuk tapi mahal ckit la...
Looking forward to get this bekas..



Ini variasi gubahan untuk bekas ini..
Sweet kan pink dengan white




Ini pon simple saje...
Barang dan bunga kat tepi...
So cadangan saya hanya susun barang dan bunga sweet kat tepi



Walaupun bunga banyak - banyak memang cantik... macam arma couture buat.. lawanya :) tapi fresh flower tak murah.. jadi if simple2 with like 10 to 15 roses ok kot.. xpon campur bunga lain yang murah ckit kan.. nampak penuh.. :)

Sebenarnya nak buat black and white untuk en abang.. tetapi risau plak kalau tak naik tapi tengok pic ni cam ok jugak if bekas warna hitam and bunga warna putih..


Boleh la kot macam ini :)

4 comments:

mysarah said...

sebenarnya buat gubahan guna fresh flower lagi senang kot. tak payah penat sangat pikir nak tambah extra accessories. tapi costly sikit kalau nak letak banyak bunga.

tapi memang cantik =)

Hana said...

betul2.. nampak cantik kan.. tapi kena pandai cucuk2 bunga.. :)

Xora said...

setuju dgn mysarah. kadang2 kos hantaran ni yg mahal tang riben dan deko2 lain. kalau nak jimat guna bunga, pilih bunga yng kembang besar. rasanya if tak silap, bunga ros import kembang penuh, jadi cantik dan tak perlukan byk bunga.

Hana said...

Oh.. camtu ek Xora.. terima kasih untuk tips tu.. :) tak tau plak sy macam tu.. tak survey betul - betul lagi.. yg saya tahu bunga import memang cantik n tahan lama ckit..