Dec 11, 2010

Ape Korang Wat Dengan Duit Mas Kawen Korang..

Gambar Hiasan je.. :p  My potrait time bertandang



Huhu... Today I finally use all my duit Mas Kawen.. Actually, baru je tanggalkan dari bunga yang dibuat cantik oleh officemate mr hubby sy.. :) hehe.. nanti sy tunjuk bile de gambar.. I know, I'm too much behind in all the wedding reveals.. 

Anyway, korang beli pe or plan nak beli pe? Me actually.. ktorang tak kahwin cam cara Selangor.. Discussed with my Tok Kadi.. so my mas kawen is separated from hantaran. Lagipon, hubby dah bawak half of it masa tunang.. (adat belah mak saya) Like old time hantaran guna untuk wat kenduri.. But hubby nicely bagi saya lebih sikit mas kawen.. tak la banyak.. it just I can convert it to gold.. Like what I always wish.. So, I did some top up and finally bought a simple necklace.. :) Sy suke.. I always dream of my mas kawen converted to gold necklace :)

Bagi sy.. duit mas kawen ni special sangat.. tamo la guna untuk bayar hutang kahwin..(Alhamdulillah I manage not to berhutang except video ngan gambar yg memang term payment nya camtu.. tak dpt album lagi kan..)  and to ensure that it always valuable.. beli la yellow gold.. white gold have no value after dah beli.. but yellow gold is something that have market value.. My boss nicely told me that she did that and never regret.. during that time.. she bought them for price like 3k plus je.. and now it turn to like 20k.. after like 10 years of marriage.. see.. 1 gram is RM157 sekarang.. compare to dulu yang tak sampai hundred pon.

And bear in mind especially to those yang nak kahwin and expecting to buy gold ring and all.. gold price will rise soon... dah 2, 3 orang yang kerja kedai mas cakap ngan aku.. expecting to rise paling awal.. end of this month.. akak kedai tu cakap.. die akan naik before Tahun Baru Cina.. baru - baru ni pon kalo korang prasan.. harga die naik dari RM151 to RM157.. (october) I really think I shouldn't wait.. so I decide to buy the necklace now.. I heard that price will reach RM180++. Kalo betul.. sungguh rugi nya if tunggu next year.. 

To those yang banyak duit.. why not invest in gold.. If sy ada duit.. I'll choose that as one of my investment portfolio.. We have option like Public Bank punya gold investment.. which you don't have to bring them home.. it's on buku bank je.. Even Azizi Ali pon dah kluar buku Masa Untuk Emas kan.. :) So guys.. grab your chances..

5 comments:

iDa said...

i pun dah bajet dah..duit mas kawen nanti memang nak beli barang kemas pun...sebab duit tu kan untuk kita orang pompuan je kan...so y not kita guna untuk masa depan kita jugak kan....btw cantik la ur pic... =D

Hana said...

btul2.. :) it's for us.. thanx ida :)

ElyaElmo said...

oo yeke hana?? elya br ingat nk beli nak beli thn depan...since nk pakai bnyk duit untuk byr deposit :(

Mummy said...

salam...duit mas kawen adalah hak mutlak pengantin perempuan...boleh digunakan utk beli apa sajer...tp sebab nak buat kenang2 an eloklar beli kat emas sebab emas tak susut harga...mas kawen sy sy buat beli rantai tangan..tp kena tambah duit sket lar sebab emas pun dah mahal kan...masa sy kawen dulu (3 thn lepas) emas RM76 pergram...

Hana said...

Elya : ha ah. elya.. btul2 akan naik..

Mummy : sokong mummy.. banyaknya dah naik compare tu mase mummy kawen ritu kan..