Jul 4, 2017

On Being Hardworking

Warning : Post may content kisah silam, pujian kepada diri sendiri, races that some might not be able to accept.. :p

Just pure sharing.. cerita cerita petang sebab dah lama tak menulis.

Siapa rasa dia rajin.. Kadang - kadang terfikir juga apa maksud rajin? Ada orang rajin buat sesuatu tetapi tidak sesuatu yang lain. To me, it is more on Focus. Hardworking to me is more of the act of focusing to something.

Example.
Reen : "Rajin nya Sha menyulam.. cantik.. kemas buatannya"
Sha   : "Tak de la.. ada masa terluang buat la"

Actual condition: Still got baju belum lipat.. or homework belum siap or.. tadi skip nak tolong mak masak sebab nak buat sulam.. hahaha. or simply, sebab suka sangat.. allowing the time untuk buat instead of tidur.

I found myself.. need to force on being hardworking on things I don't really like but need to do. I think most of us pon sama kan. Contohlah.. harini malas nak masak.. tapi tak masak tak boleh makan. Malas nak kemas.. tapi kalau tak kemas selesa ke? The truth is actually, we are just not so interested in doing those things.. making us tak dapat nak fokus.. so we simply nampak macam malas.. Sometimes buat jugak.. tapi tak sempurna..tak sesempurna orang yang berjaya fokus. Difficult to focus on things we don't like.

Adalanya, kurang minat tetapi terpaksa buat.. can lead to the feeling of stress. Ye la.. paksa diri untuk fokus dan siapkan walaupun hati tak suka. But a person yang boleh terus melakukan sesuatu walaupun dia kurang minat, tapi.. berjaya fokus dan siapkan dengan baik, will be seen as someone yang able to handle the stress well.

So what's the keyword here.. FOKUS

Dalam Islam, kita ni kalau buat apa - apa mesti kena buat macam hidup selama lamanya.. BERSUNGGUH SUNGGUH.. yang juga membawa maksud rajin @ hardworking. Suka atau tidak.. minat atau tidak.. mesti bersungguh sungguh. Macam mana nak bersungguh sungguh? FOKUS..Kita kan kena solat.. solat kan sebenarnya ajar kita untuk fokus.. Kalau hati tak suka macam mana nak fokus?

Elemen 'paksa untuk FOKUS' pada saya ialah IKHLAS.. ikhlas tu maksudnya apa? Kerana Allah kan.. So, Muslim is suppose to mampu paksa diri untuk fokus buat sesuatu semata - mata kerana Allah. Sebab Allah je boleh bagi ganjaran pada kita.. Suka atau tidak, kalau tanggungjawab yang ditetapkan oleh Allah, mesti buat dengan bersungguh sungguh.. fokus.. tapi penuh keikhlasan sebab kita akan dapat ganjaran tu daripada Allah tak kira di dunia atau akhirat.. Allah dah janji dan semua janjiNya adalah pasti.

Tu la introduction topik harini.. sebenarnya nak cerita pasal kawan kawan saya yang berbangsa Chinese.. sejak dari awal saya kenal mereka yang tidak sebangsa dengan saya. Sebab, Allah jadikan kita berbagai bangsa untuk saling kenal dan kita boleh belajar antara satu sama lain.

I can say I was born rather on smart type but lack of focus. Sebab.. boleh la dapat result best best walaupun study last minute tapi.. real excellent require hardwork so mine tak smpai tahap tu. Makin besar makin kurang sebab makin hilang fokus. Maybe, up until today, still searching on what are the things that I can focus doing without the need of forcing. :D Of course I understand about Ikhlas.. so I learn to focus by believing in Ikhlas. And still learning hard.. Yup Focus actually need to be learned and sometimes the hard way.

My kindergarten is Islamic.. so takde la campur Chinese kan.. so I get to know them masa Sekolah Rendah. One of it is Chia Peng.. a sweet girl yang actually younger 1 year than me.. sebab dia lompat kelas. While everybody speaking Malay, we speak English.. we write letters to each other in English. In those days Chia Peng bagitahu dia ada tuition... music class and chinese class.. Jadual dia penuh setiap hari. And I don't bother pon pasal tu until today when I feel like looking back and trying to fill in the puzzle pieces.

Lepas skolah rendah.. masuk Sekolah Agama.. semua pandai pandai kat situ.. duk hostel. Tapi hati memberontak tak suka.. tak fokus.. so tak dapat la 12A. Ok la...  A lebih sikit daripada separuh .. remaining all B. Add Math berjaya dapat A.. sebab cikgu Math ku cikgu Gan, Chinese teacher yang sangat bagus, daripada tak faham langsung Add Math form 4 boleh dapat A. Going on Matriculation in Penang.. where once again.. I met Chinese friends..after 5 years not being around them. Being not a focus type, I always look at how Ah Lun (the only Chinese guy in class) excel everytime. Now an architect with Ar :) I remember when I told Ah Lun 'good luck' for exam.. he reply to me.. "there's no luck.. there's only hardwork" and they stuck in my head till now. Huhu.. Not to mention I pinjam a chinese girl punya notes and lepas tu fotostat.. thanks God I got good grade for my physics. That's the story of how focus my friends are. And I'm actually thankful because I met them.

I go to UiTM for my degree.. so, for 3 years I spend only with mostly Malay friends, enjoying study and thinking about getting married after finish studying :p  Here, I encounter with my first ever economics class, taught by a Chinese lecturer.. and sebab dia mengajar sangat best, I start to like economics,, and today, doing Real Estate Master sebab very much related to economics.

When I finish my degree and went to Italy to study language, I met Chinese friends from China. And I remember that my Italian lecturer says something like.. 'The Chinese students.. they usually work hard compare to their very own Italian students' :D So they actually famous worldwide. Even though I kind of like how relax Italian are.. and they are so focus in artistic things.

I choose to do my Master in UM and once again have the oppurtunity to mix with all the wonderful classmates in other races. Dan banyak sangat dapat belajar daripada semua. All my friends especially Chinese classmates so rajin.. they are so focus in things they're doing even though diorang still got works to do apart from assignment.  How they strive to achieve things with all the effort they put in. One of my chinese lecturer mention to us on how he is actually a 'budak kampung' and strive to be where he is now.. and he compare his live and what his son doing now when they have the same age. He's building his son abilities with lots of activities.

I decide to send Khayra to music class.. while Khayra is in Islamic kindergarten. Here, she got chance to mix around. Time ni nampak la yang bersungguh - sungguh.. yang fokus.. akan boleh catch up dan boleh improve dengan cepat. While I'm new to piano class.. I start to understand music is really a hard work.. kena focus.. kena rajin practise.. I basically see kelebihan Chinese kids boleh Fokus dengan sangat baik. Diorang training daripada awal lagi. 5 tahun, 6 tahun.. untuk fokus dan excellent dalam apa yang dibuat. And it is hardwork. While I myself struggle to catch up.. Now I can see why Chia Peng has to do all the things she did.. I hope I can help Khayra to learn to focus while trying my best not to pressure her. Finding the balance is tough.. to let the kids understand they need to focus and at the same time having fun with kids time..

Orang yang khusyuk.. akan rasa nikmat solat..
Orang yang fokus,, akan berjaya..

P/S : Learn To Focus.. and help our kids to learn to focus.





No comments: