Oct 29, 2010

Post Mortem Wedding..

Wedding sy Alhamdulillah.. berjalan dengan baik.. but it's good I think to share certain things which I think important to B2B.. Yang cantik2.. nanti la pics takde lagi.. except this one..

Thanx to en rashdi.. from peveyhack (curik dr fb die.. hehe )

Sometimes.. you have planned ur besh.. but tragic things and mistakes can just happen.. and share experience memang satu yang baik kan.. Even my hubby sendiri pon learn things from what has happen.. and hope you guys do takes precaution to all things yg I'm going to said..

~ 1st.. ( A wedding planner is a must/ big help).. most of us bloggers are wedding planner ourselves kan.. like me I tend to do everythings on my own.. Me and hubby yang keluar pergi cari vendor.. So, we put our numbers there.. we deal here and there with our name.. my parents just follow whatever it is that I've planned.. My sis is married with a child so I don't want to bother her and my cousins all away.. I hardly story my real plan to my besties.. Ok, things yang B2B patut buat 1st is.. get someone you trusted... give her all the vendors number.. make sure she knows A- Z whatever your planning is.. Remember, no matter how good we are.. we can't be the wedding planner ourselves on our own.. we won't have that much time on that day.. let the vendors know that, "this is my bestie.. and she will incharge in case of any information needed on that day.." better dia ok with your parents jugak la.. so if vendor call tanye anything related to whatever yang your parents willing to pay, she can help you by telling your parents.. this guy call, and whatever it is that the vendor request.. Give her that phone.. and whatever payment yang kne settle on that day... Honestly, I thought that it won't be as that much hassle but... the truth is.. it did bother you a bit here and there..

On Saturday evening, vendor dah start setting dewan.. by that time my nikah time pon around the corner.. so MUA dah dtg nak make up, but vendor krusi meja dewan call asking things like camne nak set up dewan... and the mist fan person pon call nak bgtau nak kena tambah mist fan..and the truth is in my head.. "Guys, I'm busy.. I'm worried coz my nikah time is just around the corner" but of course you have to calmly answer things kan... so I try to answer things at the same time with the make up session... :) Patience plz.. you have to have it lots! so, if you don't want to be bothered... get your bestie to help, ok!

Yang nak wat any last minute deco pon same.. let someone knows your plan ape tau.. takut tak jadi like you expect nanti.. sedih je :(

~ Remind each item that your vendor have to provide and get someone to check on behalf of you if you can't. My nikah time malam.. so dah bergambar semua dah lewat dh.. so my aunts suggest that I went to bed sebab I should look fresh the next day.. I trusted my vendor so much since I carefully select them.. but they are human jugak tau... so, ade chance they forget.. 1st time I look at my dewan is exactly mase berarak masuk.. to my 2nd horror of that day, (1st one next ek :D) my dewan takde red carpet :( and there's nothing I can do right.. it has happen.. no one told me that red carpet tak pasang.. some don't know.. and I did told my parents ade red carpet but diorang pon sibuk kan.. :( they didn't notice kot.. I ask Kak La how's it happening and it's her staff that forget.. die sendiri dah pesan.. so? her track record memang bagus.. even her pelamin are gorgeously done.. tapi kadang - kadang orang wat salah.. such this thing bleh happen once in a blue moon kan.. let's not let such this things happen to you, OK..

~Complete All DIY before that day seboleh - bolehnya.. If you think something like.. we will have sometimes, at this time on that day.. no, don't think like that.. mungkin mase tu takde untuk kamu.. mungkin ade orang dtg nak jenguk kamu.. mungkin itu dan ini.. so, if you want it DIY by yourself, get it done.. Unless ade orang nak tolong and you don't mind the outcome is.. sebab time ramai - ramai ni.. chances are.. banyak tangan n mungkin jadi tak seperfect yang kamu nak.. kitorang actually tak banyak sangat DIY pon.. yg last minute cam hantaran semua.. I just let my friend help me.. so, terima kasih sangat.. to rainie, mahan and kak ni my cousin.. Mase yang skejap je.. semua complete dengan elok.. So, bile orang tolong.. Alhamdulillah.. sikit pon sy tak fussy..

~Standby person.. Pe perasaan kamu bile kamu dah siap dengan comelnya.. at 1.30 sepatutnya kamu sampai.. then 1.20 your family call dari dewan cakap.. "Ana, dewan black out separuh, pelamin takde lampu.. :( " Tak tau la sy nak ckp camne time tu.. macam frustrated gile.. sedih sgt.. but keep it cool.. sy call orang MBSA, die ckp.. kejap, die cari orang... bleh tak penjaga dewan pon bleh takde plak time tu.. seb baik my sis got idea call orang TNB yang memang well known sentiasa ade standby person.. diorang ngan baik hati datang tolong cek situation.. then my pelamin pon menyala balik.. but hujung 3 lampu off due to that trip.. n Kak La memang ckp.. they are sensitive to tripping.. Ok.. So, conclusion.. make sure you have all the phone number.. 1) penjaga dewan.. 2) Owner property like my dewan it's MBSA 3) TNB.. and sesiapa yang bleh tolong kamu untuk emergency...

Walaupun banyak dugaannya... sy sronok semua dah selesai dengan baik.. semua suke food kat wedding sy.. tu yang wat mama and abah happy sangat :) tu yang penting bagi saya.. mama and abah puas hati.. bersanding tu kan macam our parents punya hari jugak kan... so, to cover up unproper things.. Kak La will try to deliver the best weekend ni at my hubby punye side.. To me, hari nikah is much more personal.. and it's perfect .. :)

Ok, later for updates..

Oct 27, 2010

Alhamdulillah... 1st week dah selesai..

Dah selamat sudah saya menjadi Puan Farhana :) with luv to my beloved hubby Izwan..
Sekali lafaz saje.. saya sudah bergelar isteri kepada hubby sy.. :)
Nanti sy post mortem kan wedding sy ..
Kita merancang, Allah yang tentukan.. cam mane pun, sy bersyukur sebab semuanya berjalan dengan baik
walaupun mungkin ade sikit kekurangan.. sy still happy with most of it..
Dan yang penting.. happy sebab finally ktorang jadi husband and wife..  n happy dapat jumpa ramai kawan - kawan yang lame tak jumpa..
Ok.. will update later.
Still ade another kenduri on hubby punye side this weekend.. :)

Oct 24, 2010

Jemputan Ke Majlis Kahwin Saya (sticky)

Terima kasih saya ucapkan buat semua bloggers yang sentiasa memberi inspirasi kepada saya bagi menjayakan majlis perkahwinan saya.. Banyak sangat ilmu yang saya dapat belajar daripada kamu semua. To dearest bloggers, jemput datang ke majlis saya yang serba sederhana ini.. Send me your address ye for the weddingcard.

Thanks So Much

Pic credit to my dear Iwan :)

date : 24 October 2010
location : Shah alam, selangor..

 Tambah - tambah : nak datang nikah on 23rd Oct 2010 Malam pun boleh

Oct 23, 2010

My Wedding Check List..

~ Dah lame tak update.. hee..

First Stage
  1. Date for wedding (nikah, bersanding, bertandang) : confirmed  23,24 n 31 oct
  2. Location  : (Home - nikah, Dewan MBSA sek 32-sanding, Dewan Jln Medan 12 -bertandang)
  3. Booking Location  :done!
  4. Budgeting : (Done and always Re - calculating)
  5. Themes : (Bersanding - pink silver grey - comfirm) (Nikah - light brown, confirm) (Bertandang - purple - confirm)
  6. Guest  List (no) : preparing..
  7. Kursus Kahwin : Done..
Second stage

  1. Make - up artist : confirmed.. booking paid
  2. Wedding dressmaker : (nikah.. by miss Unaisah.. tunggu fitting, Andaman Dayang - bersanding.. bertandang - 1st fitting on 27 Aug
  3. Wedding shoes : Together with baju, untuk nikah bought already :)
  4. Wedding accessories : Want to see Awin first for opinion..
  5.  Wedding dais n deco: Rass Deco (all 3)
  6. Wedding bouquet: Rass Dec, Mahan handmade for nikah..
  7. Photographer : Peveyhack - nikah & sanding, danialhaikal - bertandang
  8. Videographer: lh media tv (nikah & sanding), pixelworks-jabbe (bertandang)
  9. Caterer : ekhwan catering
  10. Tables n chairs :Pn Lela Sijangkang
  11.  Kompang: confirm cancel
  12. Entertainment :Kumpulan Asli kot.. - Iwan's arrangement
  13. P.A system :Iwan's arrangement too..

Third Stage 
  1. Wedding cake : ekhwan catering sponsor
  2. Ole - ole : Bekas telur done - booking @ Sayung..nak amek raye ni
  3. Bunge pahar : Mahan tengah buat
  4. Wedding card : Layout confirmed..
  5. Pengapit : Asmahan Ahmad (my besh frenz)
  6. Pengiring : Nabilah & Mahirah
  7. Everything untuk proses nikah: HIV test done.. borang2 in proses
  8. Spa n facial: mahu buat ka? hehe...
  9. Deco hantaran :deco by Rainie or Mahan.. fresh flower probably from floristika :D
  10. Barang - barang hantaran: Completely bought.. hee
  11. Wedding ring: sudah
  12. Honeymoon: cam tunda je.. 

Oct 20, 2010

An option to Bachelorette Party

Speaking of bachelorette party, teringat cerita princess diary 2...and bachelorette party die yg macam - macam tu.. :) Well, bleh gak if korang nak wat sempena hari bahagia kawan korang... ni my besties mase degree.. diorang yg arrangekan this  session.. 

They are all wonderfull friends.. Thanx so much korang... Luv u guys! (Ijan, Afra n Fiza)

Like I said in previous post... It's a fun studio shoot time with your bestie.. and bleh wat cute face.. since korang smue girls.. will upload more pics nanti :) Personally I like this idea.. sebab ade la kenangan few last days before get married kan...

Friends Forever.. :) 'sorry tak edit pon'

Oct 19, 2010

Ckit je lagi... :)

3 days , Rabu.. Khamis.. Jumaat..

Weekend lepas memang penat.. Sabtu pagi - pagi bangun siap - siap trus pegi amek kad kahwin yg additional tu kat Jalan Pudu. Everything ok.. tapi warna tema dh habes so amek yg warna gold.. chanteq jugak.. :)

Then pegi beli barang ckit kat Semua House.. quite rushing sebab kol 4 dah janji ngan my friends untuk bachelorette party huhu.. tak party pon tapi lagik besh dari tu.. They actually book a white room with photographer for us.. then diorang siap beli bunga tangan lagi as prop for that session.. Dah tengok dh raw.. chanteq.. tapi still waiting for yang editted.. nanti dh amek from my friend bleh la wat post untuk that session.. really love it.. and thanx lots to my bestie.. ijan, afra and fiza..

After that shoot.. kitorang pon siap - siap pergi wedding my friend kat putrajaya.. Joziera's wedding.. actually sy tak plan pon nak pergi tapi diorang yang ajak pergi skali so pergi je la... since after this dah kahwin jadi lain la sikit kan.. Dia buat kat Dewan Sri Siantan.. It looks great.. but seating event tak bleh la ajak ramai - ramai.. but still a great one..

Ahad pagi - pagi bangun siap - siap dengan misi nak beli ape lagi yang blom habes beli.. another trip to Semua House and Wedding City.. but today ngan Rainie skali.. since Rainie will help me do the deco for my hantaran.. and this trip mission pon untuk settlekan deco hantaran..  dapat la beli riben, potpuri, polistrin and etc. Lepas dah beli barang - barang kat Semua house.. gik plak wedding city untuk beli tiara.. ok la.. got it for a price of RM150.. I like this kedai compare to brightsail because ade variety of design. and I choose a really simple one.. Bleh plak en abang sy terjumpa pin yang bulan bintang tu tapi besar.. sebab die suke sangat pin tu lastnye beli la jugak.. tapi memang chanteq :)

Lepas selesai semua.. ktorang terus pegi bangsar untuk tengok floristika.. waa.. really love this place.. belum masuk dalam dah ade bau bunga yang sangat sedap.. bleh jadi gile masuk sini.. Time pergi tu local rose dah habes.. yang ade semua imported rose with color yang sangat cantik.. macam - macam color.. even side flower pon diorang jual macam - macam jenis.. Here, you can book your choice of roses dan bunga lain.. So, stock diorang sampai on khamis then dia bleh reserve your flower.. but you have to pay for deposit... if nak local roses lagi la kena book kot.. sebab cepat habes rasenya.. But mind you the price ikut market.. Ade china rose yang I dpt for price RM1.00 skuntum.. means satu pek 20 kuntum RM20 la.. but another flower yang I pilih cost me RM27 per pek.. so divide with 20.. RM1.35.. satu.. but choice of color memang nice sangat.. banyak choice.. and harga pon beza ikut color and stok bunga.. but that person cakap if mase I pick up harga die turun.. die akan kurang kan balik harga if mase book tu mahal ckit.. Actually memang bleh beli terus tapi.. diorang ade bgtau yang sometimes ade hotel yang besar - besar suddenly nak bunga banyak so diorang datang pick up banyak.. chances are you don't get the color that you want.. that's why she suggest us to book.. honestly, bleh je terover ckit bajet bila tengok bunga cantik - cantik ni, hehe... wait nanti rainie deco kan.. die yang choose the flower for me.. 

Pas settle task kat floristika.. kitorang pon balik shah alam jalan - jalan gik cari tudung yang suit to my baju nikah.. pusing - pusing kat seksyen 7.. lastnye masuk ariani gak.. kebetulan plak teserempak ngan Unaisah.. mintak die yang pilihkan color tudung nikah tu :) and it's a perfect color to me.. seb baik Unaisah tolong.. Lagipun, memang dah janji nak pick up baju nikah that night.. so, done! dah pick up dah baju nikah from Unaisah... and I'm so in love with it.. nanti kite tunjuk pas settle smue ek.. or nak dtg tgk kite nikah, let me know..

Actually, sbelum gik rumah Unaisah tu singgah jap kat Romantika.. suke - suke.. macam - macam ade.. price pon affordable.. de la beli satu dua barang untuk deco - deco :) So berakhir la hari ahad begitu.. Monday sy pergi keje.. n just settlekan kad kahwin for my officemate.. smue dh edar dah.. Alhamdulillah.. n request for button badge from cetakbaju.

Today will proceed buat tanda jalan.. and settle kan bunga manggar lagi sikit je .. sok rase bleh collect button badge.. tudung dari vispera n maybe meet kak la untuk finalized.. rini cam tak sempat je nak jumpe die.. so, ckit je lagi.. hehe.. 

Everything akan ready nanti.. Insya Allah.. :) Sok cuti..

Oct 15, 2010

Today Another 8 days la..

Huhu.. 8 hari lagi.. tak berjaya jugak saya nak wat entry once a day for the 10 days countdown..

Ye, sy masih keje lagi.. saya masih tak cuti lagi.. sbb cuti sy tinggal sikit :p I owe contract doc ngan payment lagi to contractors.. anything else I forgot? takpe, sy cuti sminggu je.. begin on Wednesday.. jadi kamu tak perlu risau.. I still come to work every week.. :) My boss pon dh ckp.. takpe la Na.. kahwin kenduri - kendara dulu pastuh balik settlekan yang pending - pending tu.. hee.. seb baik bos baik ati.

A bit on update this few days.. Doorgift saya banyak dah slesai direben kan.. :) tinggal kids punye pon sikit je lagi.. Opah dah sampai dari kampung since Sunday. Horray2 la my brother dua orang tu.. sorang dh abes UPSR, sorang cuti sem.. opah kat rumah masak sedap - sedap plak untuk diorang.. :D Tapi cian gigi palsu opah patah.. seb baik kawan Along doktor gigi.. die bleh tolong siapkan sminggu.. so insya allah sempat. 

Ape lagi ek.. yang paling pening kepala saya bile kad kawen sy tak cukup nak edar kepada ofis mate yg de la around 300 person ni.. yg am by unit punye dh edarkan dah.. so everyone tahu.. but that one kan tak specific.. diorang kan nak map.. so how? siap de yg sengal ckp.. 'nak kad kawen betul gak baru nak dtg' then de yg ckp aku tamo bg kad kawen la.. de yg lagi sengal ckp.. QS kot.. takan nak fotokopi je.. ceh.. seb baik la kite ni penyabar je.. dah sedia maklum ngan korang yg memang sound direct jahat gile.. :p aku tak amek ati pon.. seb baik yang buat kad sy hari tu sudi tambah order n buat tak sampai seminggu.. so, slalu je ade pro's and con's when it comes to vendor.. walaupun mase suntuk they still ok with my request.. 1 week je mase.. Maybe because I no longer kesah la.. macam mane pon kad tu.. as long as diorang bleh dpt kad tu kire ok la..

Dah call confirm untuk setting dewan from Pn lela ngan misfan dari Mr Ravi.. Catering pon abah dah put in deposit semua.. Alhamdulillah.. big portion smue done.. just small stuff je tak settle lagi.. Between, fitting with Unaisah pon sudah selesai.. She just want to add beads.. then complete la baju kawen sy :) cuma tudung je nak cari.. tapi tak risau sgt because tudung color tu memang dh ade cuma tak baru laa.. huhu..

My dear Iwan pon sudah balik from sabah.. looking forward to meet him.. and die pon sibuk complete kan ape yg tak compelete.. My besties wanted to have some bachelorrete session tomorrow, tak tau sy pe exactly diorang plan.. but I kind of like their rough idea currently..Okies.. hope this weekend went good.. Last weekend yang sy ada with title Cik Farhana :) still struggling to complete my wedding prep...

Oct 14, 2010

Tentang Dia.. ( iii )

Romantik tak dia?

Ump.. Malay guys memang susah nak cari yang romantik. My friend pon de berpendapat yang mulut manis.. pandai memujuk.. ramai yang takle dipercayai.. huhu

Oh, my Mr right do more and talk less.. He might not be the one yang cakap 'i love you' everytime he send me home.. that's depends..  but he usually never fail spending sometimes every week just for me.. besh tau bile dapat sambung blaja kat UiTM Shah Alam.. dekat n bleh jumpa slalu.. :) He don't says he miss me everyday.. but he calls every night asking how my day is.. But he will tell me all that if he wants too.. and it always makes me smile.. :) He don't buy expensive gift slalu.. but he never fail to remember my birthday.. dia wish on 12 nite slalunye... always the 1st one.. yg paling besh, dia bagi yg paling special untuk proposal n mase tunang.. (ring yang sy sgt suke and x expect) and he makes that moments as special as possible.. because that special gift bagi dia hanya untuk someone special to him..

Still ingat mase mula - mula proposal.. he ask me if I'm serious nak jadi his wife.. I said yes, pastu dia bagi satu teddy pink yang sangat besar.. teddy tu bleh ckp I love u :) sweet sangat.. and the next day, dia bawak sy beli cincin emas yang sweet jugak, ade heart kat atas.. then die cakap, pas saya balik Itali, die akan kahwin ngan sy :)

Ade  hari yang saya tunjuk dia bunga ros.. then dia belikan saya.. saya pegang even bila naik LRT.. :) "jgn jeles" sebab dia sayang sy.. segan jugak de couple lain pandang.. :D  konvo sy pon dia bagi sy roses sejambak.. he knows how much I love roses.

Dia sebenarnya sangat supportive to me.. he has wonderfull hobbies yang he's quite good at.. ske sangat photography, suke sangat bowling, suke sangat men futsal, suke sangat men badminton, suke sangat muzik, suke sangat komputer.. sy jeles dengan semua yang dia tahu  sbb sy tak tahu sbanyak itu.. and die tahu saya boleh tulis sikit - sikit.. suke tulis sikit2.. so dari dulu dia suka suruh saya tulis blog.. encourage me.. now, saya start tulis and die slalu bagi positive views and start to provide pretty pics untuk blog saya...

He told me once yang over years, i will know how much he loves me.. and I doubt that statement time tu..
Tapi at this moments, I must agree to what he says.. he makes me special and more special... each days.. daripada seorang girlfriend, to a fiance and few days lagi nanti as his wife.. he makes me happier each day with more love..  :)   

And yes, it's wonderfull  each day with him around.. and dia dengan sabar sentiasa melayan kerenah saya yang macam - macam ni... :) Thanx syg.. I'll be a good wife to you. Insya Allah.. will try my besh.

Oct 13, 2010

Tentang Dia.. ( ii )

Dia la sahabat saya yang rapat..
Seorang abang..
and my honey jugak :)

Selalunya perempuan yang ske cakap kat tepon lame2 tapi Iwan pon ske jugak ckp kt tepon.. :)  Walaupun kitorang jauh mase sy wat matrix kat penang dlu.. tapi semua benda dia tahu.. semua saya cerita pada die.. cian Iwan, dah la tpon hp plak tu.. bil tepon beratus - ratus jadik sbulan.. bg saya.. saya tahu.. dia sentiasa ada untuk saya.. saya hanya perlu dail no fon die.. ketawa, menangis, susah ngan masalah..  die tetap dengar. Termasuk la bila saya ada probs ngan roomate snirik.. tak tau nak study kat mane.. die still supportive supaya saya belajar sungguh - sungguh.

Dan dia jaga saya.. tunggu bas saya sampai.. amek sy bawak sy balik umah mama...

Sebab dia buat semua untuk saya.. saya pon tertanya - tanya kalau dia betul - betul suka saya.. saya tunggu dan tunggu dan lastnya mase matrix jugak baru dia bagitau saya dia syg sy :) So he's the kind of person yang speaks love by actions instead of words.. But, when he feels like saying it.. he really means it and it's going to make me terawang - awang.. hehe.. :p saya still suke sampai skarang when he says the 3 words..

Memang susah sikit untuk kita orang perempuan ni nak faham.. kalau dia tak sayang, kenapa dia call hari - hari.. kalau dia tak sayang, takan malam - malam kol 11 tunggu sy sampai kat pudu raya.. ump.. ok..

Teringat ade skali dia cakap.. dia tamo call saya sminggu.. saje je.. :) saya cakap ok je.. lagi sehari nak cukup seminggu dia call jugak.. hehe.. suka saya.. ye, sy menang . ;)

Mesti dia rindu sy kan... :D

continue sikit lagi next..

Oct 12, 2010

Tentang Dia.. ( i )

Bila pikir - pikir still banyak benda nak citter tapi tak cerite pon... :D
Esok saya akn mulakan countdown dari angka 10.. ump.. tak lame lagi saya akan jadi wife to my beloved darling,  Iwan.. Mungkin ade yang pernah bace entry pasal contest dina halim dulu..

Entry tu memang tulis untuk contest.. n ade la kesah serba sedikit tentang saya dan dia.. :) Ye, kami kenal masa umur saya 16 tahun.. tapi die 7 tahun lebih tua dari saya.. tapi mase tu kawan - kawan saje.. tak serius declare couple. What to expect? SPM pon blom lagi mase tu... Kami kenal kat mane? hehe.. tu la.. sape kate takde cinta online.. ktorang dlu chatting - chatting la.. pastu calling - calling.. dah after few months baru jumpa.. (bajet teruterubozu citter with luv :p ) Time tu zaman remaja.. cam tak takut plak nak jumpa.. tapi jumpa kat shopping complex yg ramai orang.. siang - siang hari.. so, Alhamdulillah.. semua ok saje..  

So skarang.. everytime pergi subang parade mesti nak senyum sendiri ingat peristiwa dulu.. macam mane sy tunggu die sambil tengok gift kat memory lane.. dan die dengan tak acinya jenguk dari tingkat atas.. then baru turun tegur saya.. kebetulan plak baju kami sama warna :) macam dah kenal lame plak.. ade chemistry tak? jumpa tu pon skejap je.. over an oreo ice cream.. then sy pon balik..  kanak - kanak bawah umur mak marah tau balik lambat.. :p

The 2nd time jumpa, my sis sebuk2 nak kenal siapa die.. mase sy suh die hantar gik jumpa Iwan, dia pun curik2 jenguk.. so kenalkan jugak.. tapi bagus gak.. then my dad pon tahu saya kawan dengan Iwan.. ok la tu.. so Iwan can pick me up in front of my house.. :p and my parents tak la worried sangat.. kalau tak sy jalan kaki snirik la naik komuter.. siap after SPM tu Iwan ajak saya kuar makan malam pun, abah bagi. Kalo tak saya jumpa die siang saje..

1st time makan malam ngan dia..  macam candle light dinner plak..  bukan restoran besar, sederhana je tapi sy happy :) hehe... cam romantik plak.. sy tak pernah pon couple ngan sesiapa sbelum tu.. takde pon orang nak bawak saya kuar makan malam.. n Iwan wat saya rase chantek n special.. :)  "jgn jeles".. uh, if dengar lagu today was a fairy tales tu.. walaupun pkai tak berape comel pun die wat sy rase comel.. (oh, jgn muntah ! ) hehe..

Saya tau.. tak semua laki pandai nak cakap kat girl die yang girl die chanteq.. but sometimes, they can make you feel so pretty and lovely by just looking at you... :)

to be continue...

Oct 11, 2010

Another weekend goes.. and only 1 left

Dah takut dah nak tengok ticker.. sebab dh takut manyak lagi ke nak wat.. manyak isu plak lagi nanti..
Tak update pun in the mid weeks.. khamis lepas sy demam.. :( siap ketumbit.. adeh.. mase tengok cermin tu freak out je.. camne ni, nak kahwin dh ni.. ketumbit plak.. seb baik doktor bagi ubat trus ilang.. :) dh takde ketumbit.. hehe.. hopefully die tak tumbuh balik la..

Rabu lepas habiskan after office gik carik baju warna putih.. memang nak snap - snap gambar sikit untuk buh kat frame.. nanti nak wat hiasan meja guest book sy.. :) frame smue dh beli kat ikea dh.. tinggal the pics takde la plak.. sambil - sambil dalam kereta discuss ngan en abg.. why not kite wat snirik je la guest book.. compile - compile kan page then wat hardcover... :D actually.. he the one yg thinks that die nak wat guest book.. simple one. Just some pics and blank page.. tapi... kan de 2 minggu je lagi... tapi sy percaya die boleh wat something simple and nice out of it.. cumenye.. die gik sabah plak 4 hari.. so? let him decide la if he can do it dengan masa yang ade.. sy tamo paksa die.. pape pon dear.. i trust your judgement n creativity (ye, die lagi creative dr sy.. hee~)

something like this or much simpler.. :)

Friday after office kelam kabut pegi kejar bas kat jalan duta.. but still aku sampai lambat few minutes.. seb baik pak cik tu tinggalkan kotak aku kat location yg mudah dijumpai.. hehe.. nice kan sy dah dapat bekas goodies saya yang balance nya... another 500 comes untuk direbenkan... masih tengah berusaha.. :)  

Saturday morning till evening tolong mama perepare everything.. my friends come beraya walaupun dh habes raya.. hehe... n my mom masak macam - macam sangat sebab my bakal mentua nak datang that night.. kire ok la they discuss on nak datang kol bape smue... part lain just sembang - sembang..

Sunday bangun pagi ikat reben sikit then siap - siap ngan baju putih untuk snap gambar... sempat gak singgah tanye pasal hardcover binding kat sek 2 , then sibuk - sibuk pergi beli helium balloons kat sek 9 untuk prop.. tak plan sgt so takde prop pon except that.. ala.. simple - simple saje.. yg help us snap pon my lil brother. En abg sy bagi komen and guide him la.. :)

Ok.. one pics.. hope to upload lagi next time...

saya je dlu ye.. hehe
editted by my dear Iwan..

Oct 6, 2010

Goodies, Kasut dan DIY stuff

Weekend lepas boleh la dikategorikan sebagai another busy weekend.. hee~ every weekend pon kate busy.. bajet pak menteri plak.. huhu..

Just some quick update saje.. dah malam ni.. fenat tadi jiran - jiran dtg beraye.. so dari maghrib sampai kol 12 mlm dok kat dapur tolong mama prepare everything.. tapi nak update blog jugak.. tapi dh lewat.. so nak ringkas yg tak brape ringkas saje.. :D Scusi..

Wokeh, 1st dah tengok dh kan entry wedding abul, so sabtu lepas memang pergi wedding abul dlu.. then pastu bergegas ke Taman Maju Jaya.. kat sbelah NPE tu.. gik amek kasut at A dean creative.. yea.. kasut kawen ku dh siap.. Kak Dayang yang antarkan kat orang tu.. tapi takut die tak terpick up kan sebab die jauh.. so aku gik amek snirik.. kos tempah.. aku dapat harga RM90 sepasang.. aku tak bodek or tawar2 pon.. rase cam ok tak harga die?.. for kasut tempah yang dah bagi material ni.. :D maybe if korang nak, bleh try la tawar.. mane tau dapat lagi murah :D Sebab aku tak mencube pon.. Aku penah tanye kat kedai lain  sbelum ni.. satu kedai je aku tanye sbenarnye..:p  harga die lebih daripada yang ni.. sbb aku memang mintak kak dayang yg uruskan so aku tak la pk sangat pasal kasut ni.. To me kasut tu ok saje.. die memang wat kat situ tau kasut tu.. so this is an option untuk sape yg nak tempah kasut kahwin especially yang ade lace lebih tu.. nak wat kasut kat sini.. boleh la.. :)

Abes bab kasut... dekat - dekat situ gak.. if korang tak tau.. tapi ramai gak kot tau.. ade pemborang barang makanan ni.. kire untuk goodies budak - budak boleh la tengok kat sini.. macam - macam de.. gula - gula, adik bradik lollipop, jajan.. coklat... macam - macam ade tau.. fenin tengok barang kat situ.. nak bagi ni la.. tak jadi.. nak bagi tu la.. tak jadi gak.. hahaha... tengok la nanti lastnye aku bg pe.. Nak compare harga bleh compare ngan mydin usj yg kat atas tu ruang pemborong.. tak banyak beza pon.. aku lasnye beli satu benda kat mydin, satu benda kat kedai borong tu.. puas hati..

Memang sbenarnye aku sibuk cari goodies budak - budak je ari sabtu tu :D slain daripada makan kenduri ngan gik open haus.. :) Ahad pon aku gik makan kenduri 2X tapi tak snap gambar skeping pon.. sebab tempat jauh2.. rushing sikit.. Both my officemate.. Congratz to Asharul n wife ngan Nurul with Naz..

Cite pasal DIY.. aku memang tak mengharap sangat diriku ini nak menDIY banyak benda sebab.. aku snirik nak gik book smue.. aku snirik nak gik cari barang smue.. then nak wat snirik gak.. ump.. seb baik Family aku memang syg aku.. Aku pon syg diorang smue.. :) Serius aku jeles ngan orang yg berpeluang wat snirik smue.. especially DIY sbb aku jarang dapat allocate mase aku.. So, mama ngan along yg tolong aku wat skali munge manggar kak shaja + xora punye inspiration tu.. mase raye aritu siap cousin2 aku pon tolong gak..syg korang smue.. Refer to post ni

Aku dh cucuk dah kat span.. Abah cakap lebat sgt bunge nya.. So die suggest aku bagi dua.. tak yah wat lagi banyak - banyak. Mama ckp.. aku kena tambah sikit lagi.. (aku cucuk smue satu span je.. hahaha) mane pokok lagi satu :p Tak la kemas sangat..tapi aku puas hati.. sebab aku wat snirik.. n bile dh cucuk jadi feeling munge sakura plak.. hehe.. Thanx smue yg tolong aku :) Nanti kawen nanti aku upload pic whole bunge manggar aku ek..

Pastu.. my lil brotther dah start cuti sem pas exam asasi die.. so he's helping me lots mencantikkan goodies aku ngan reben - reben..

Time kasih ek acik.. (die suh aku upah die top up duit nak beli handfon baru.. ceh.. :p) seb baik adik aku.. adik aku yg bongsu lagi bes.. tolong membebel suh aku siapkan.. hahahaha. Ishk2.. peringatan tu kepada kakaknya yang nak kawen lagi 17 hari.. (cuak!)  Selain itu, mama aku dah pegi tambah goodies aku ngan menda lain plak.. die order 600 additional goodies sebab expected guest bertambah dh... aku memang suke yg die order tu sebab kotak die cantik warne pink.. cume harga die is too much to me.. tapi sebab mama yg order n that's under her budget so proceed saje.. thanx mama :)

Slain tu.. pe ek.. Ha.. aku dah confirm betul2 dh ngan tok kadi.. so aku akan nikah on 23rd Oct kat umah aku kol 9 malam.. (pas isyak) hopefully smue bejalan lancar :)

Oct 4, 2010

My Friend's Wedding - Abul & Shida

~ Me outside dewan puchong indah.. nice kan bunting.. 
my bunting takde my face on it sebab my fiance tanak..
But we plan for additional bunting plak.. let see if jadi.. :D

My friend and his wife shida :)
Meet her once mase barbeque haritu...

Another picca.. should I put the cake table on the stage?       

Me, Nana n hubby Raiz (both my classmate) ngan pengantin :)

Sign it please... :) Nak jugak de pen kale2 banyak2 untuk guestbook bleh? 

Diorang dapat banyak signature tau... Because, something that I learn is.. someone should wait and become the usherer.. inviting guest to sign.. ump.. my cousin should help me with this... kalo tak maybe certain people segan nak sign..

Oct 2, 2010

Confirm dah bleh kawen :)

Huhu... bayangkan lagi 3 minggu.. smalam baru dapat gik pejabat agama.. tapi dh sminggu lepas dh inform kat Tok Kadi sini pasal nak kawen.. Sbenarnye abah ajak gik minggu lepas jumaat tapi dia meeting 10x.. hahaha.. trus tak jadi.. Then dia cakap, try ajak kawan gik snirik this week.. Sbb sy memang tak tau jalan kat kelang.. Ya ampun.. tapi aleh2 nye.. sy plak meeting 10x huhu.. lastnye tunggu abah balik gak.. smalam baru dapat terjah PAID Klang.. 

Cumanya, tak puas ati satu menda.. :( nape JAIS tak update checklist dia, wajib kan semua orang bawak surat nikah parents.. It's ok la if JAIS nak buat penambahbaikan but let people know.. Sorry, sy memang tak tau.. Zaman tech ni borang pon download kt web JAIS.. sbb takut tak sempat pegi 2 ke 3 kali.. saya ingat lagi masa kursus kahwin yang dibuat oleh JAIS sendiri.. dekat pos ini.. beria - ria ustaz tu explain yang kenapa anak sulung dengan abang sulung yang nak jadi wali kena bawak surat nikah parent die.. Dah tu, aku pon confident je la pegi PAID Klang tu tak bwak surat nikah.. hahaha.. sebab anak kedua kan.. Tok kadi pon dah sign dengan confidentnya.. kan ade saksi2 smue.. Sampai2 kat pejabat agama dia reject plak borang tu sebab takde surat nikah.. :(

Kat borang checklist pegawai dia sendiri pon tulis "Surat Nikah - Jika anak sulung perempuan/ abang sulung sebagai wali".. Sy cakap, time kursus pegawai JAIS cakap lain.. then dia tgk tarikh sijil sy.. mesti ada dia bgtau ni.. Aik, cam sy plak yg tak dengar penceramah.. then die ckp zaman skarang ni ada yang dah anak 5 pon tak kawen lagi.. then rules dh tukar.. so if takde surat nikah, diorang tak brani nak sah.. Sebab memang nak settlekan yesterday gak.. sy balik jugak amek surat nikah tu.. Tak tau la if that rules hanya untuk PAID Kelang je.. Tapi Alhamdulillah sempat jugak settle kan smue walaupun first trip pas smayang jumaat.. 

So untuk korang - korang yang anak kedua, ketiga, kesepuluh skali pon.. jangan la jadi cam aku.. stand- by saje surat nikah tu.. ngan fotokopi skali..

Harini.. schedule macam2 ade.. hehe..